Beschrijving
FEMME DE CHAMPAGNE FAVORITES – 4 CHAMPAGNES – STARTERSPAKKET
Als liefhebber van champagne, drink ik bij iedere gelegenheid graag een glas champagne. Toen ik een aantal jaar geleden kennis maakte met de champagnes van Joshua en zijn enthousiasme voor de champagne huizen waar hij mee werkt, werd ik mee genomen in de kwaliteit en de ultieme smaken van deze champagne huizen. Er was geen ontkennen aan! Dit waren nog eens champagnes waar je de passie en waardering proeft zoals deze bedoeld is door de champagne boer.
Waarom deze 4 champagnes?
4 totaal verschillende champagnes, maar ze hebben de subtiele en volle smaken maken iedere slok een genot gemeen, precies wat ik verwacht van een top kwaliteit champagne.
Blanc-de-Blancs – Bouteille – Jean Laurent
De cuvée Blanc-de-Blancs van Jean Laurent is een heerlijke kennismaking met expertise van Chardonnay druiven van de familie. Een samensmelting van 4 gerijpte oogstjaren zorgen voor een prachtige finesse en delicatesse. De neus is elegant met hinten van boter en amandel. Wil je kennismaken met de echte smaak van Chardonnay? Kies dan de blanc-de-blancs van Jean Laurent!
Blanc-de-Noirs – Bouteille – Jean Laurent
De cuvée Blanc-de-Noirs van Jean Laurent is een volle kennismaking met de kennis en kunde van de familie. Een samensmelting van 5 gerijpte oogstjaren zorgen voor een prachtig aroma en viscositeit. De neus is krachtig en expressief met geel fruit en pruimen. Een tijdloze champagne. Wil je kennismaken met de echte smaak van Pinot Noir? Kies dan de blanc-de-noirs van Jean Laurent!
TERROIR DE CUVĂES DE JEAN LAURENT
Het terroir, Kimmeridgische klei-kalksteen, heeft een wijnbouwgeschiedenis van meer dan 2000 jaar. Hierdoor kunnen ze Champagnes produceren die rijk zijn aan rijpheid. Gelegen in de CĂŽte des Bars, in het zuiden van de Champagne, strekt de wijngaard zich uit over 16 hectare met edele Champagne druivenrassen. De aanplant bestaat voor 70% uit Pinot Noir, 20% uit Chardonnay en 10% uit Pinot Blanc
VIGNES DE JEAN LAURENT
Jaarlijks wordt 16 hectare bewerkt en produceren ze complexe blends, van vier tot vijf jaar oogst. De millĂ©simes rijpen bijna tien jaar in de kelder – een bijzonder lange periode, die de knowhow verraadt. Door de druivenrassen afzonderlijk te vinifiĂ«ren, produceren ze unieke Bruts, Blancs de Blancs en Blancs de Noirs. De ruime keuze aan oude en zeldzame champagnes is wat deze kelder zo bijzonder maakt
Duurzame ontwikkeling en hernieuwbare energie vormen een integrerend deel van hun werk. Zo wordt bijvoorbeeld regenwater gerecupereerd voor de wijngaardbehandelingen en voor het wassen van de vloeren. Het bedrijf is zelfvoorzienend in energie dankzij zonnepanelen. Ze beoefenen duurzame landbouw en de Champagne is gecertificeerd zonder glyfosaten of pesticiden
PRESSOIR DE JEAN LAURENT
Moderne pneumatische pers.
HISTOIRE DE LA MAISON JEAN LAURENT
De geschiedenis van het Maison Laurent is nauw verbonden met Celles-sur-Ource, een traditioneel dorp in de CĂŽte des Bar, in het zuiden van de Champagnestreek. Het was Athanase Laurent die zich er in 1850 vestigde en begon met de productie van deze champagnewijn, die in die tijd aan de handel werd verkocht. In de loop der decennia hebben generaties de traditionele knowhow van de wijnbereiding doorgegeven
Vandaag bestendigt Jean Laurent de geest en de stijl van het bedrijf, dat werd opgericht door zijn grootvader, Pierre Laurent, die aan de wieg stond van de eerste champagneketens. In 1952 oriĂ«nteerde Raymond Laurent, zijn vader, het domein definitief op de productie van assemblagewijnen die rijk zijn aan aroma’s en finesse. Al een halve eeuw bieden zij hun klanten een selectie van vintage Champagnes die bijna tien jaar in de kelders rijpen
La Jorezienne – Bouteille – Jorez-le-Brun
De Jorezienne van Jorez-le Brun is een unieke biologische champagne van Mijnchampagnemoment. Deze cuvée, verrijkt met 10,6 gram suiker per liter, heeft een gele kleur met lichtgroene accenten. De neus is subtiel getoast, een expressie van vooral Chardonnay, met tonen van exotisch fruit (ananas), geel fruit en lichte tabak. In de mond drukken de geroosterde smaken een geraffineerd stempel op deze fijne wijn, waarvan de rechtlijnige afdronk wordt versterkt door de citroentonen. La Jorezienne van Jorez-le Brun een fantastische champagne!
TERROIR DE CUVĂE DE JOREZ-LE BRUN
De velden van de familie liggen verspreid door 4 dorpen. Midden in de CĂŽte des Blancs, Ardre-vallei, de zuidelijke hellingen van Epernay en Montagne de Reims. Sandrine en Denis zijn nauw betrokken bij duurzame wijnbouw en kiezen voor teeltmethoden die de aarde en de planten die erop groeien, respecteren. Een delicate harmonie tussen de bodem, de plant en het klimaat die de wijnstok in staat stelt hen gezonde, rijpe en evenwichtige druiven te schenken, de garantie voor een Champagne van kwaliteit
Zij hebben besloten deze rijkdom te garanderen door in de Champagne het certificaat van hoge milieuwaarde (HVE) en het certificaat van duurzame wijnbouw te behalen. Deze erkenning vloeit voort uit de Grenelle de l’Environnement en betekent een stap vooruit op het gebied van biodiversiteit, fytosanitaire inputs en bemesting van het terroir
Deze vrijwillige aanpak is gebaseerd op vier beginselen:
– De instandhouding van de biodiversiteit en de valorisatie van onze terroirs en ons landschap
– De fytosanitaire strategie met haar alternatieve methoden en de traceerbaarheid ervan
– De redenering achter het beheer van de bemesting en de traceerbaarheid ervan
– Verantwoord beheer van water, effluenten, bijproducten en afval
Op zoek naar unieke biologische champagne? Dan is Jorez-le Brun hét huis dat je moet uitproberen!
VIGNES DE JOREZ-LE BRUN
8.500 wijnstokken per hectare, gesnoeid volgens âChablisâ en âGuyotâ methodes
PRESSOIR DE JOREZ-LE BRUN
Nieuwe pneumatische pers Ă©n een traditionele houten pers die zorg voor langzame extractie van het druivensap
HISTOIRE DE LA MAISON DE JOREZ-LE BRUN
Een mooi familiebedrijf en wat een heerlijk stel zijn Sandrine en Denis, de huidige eigenaren! In 2013 de eersten die voor een maison het certificaat Haute Valeur Environnementale (HVE) ontvingen. Het certificaat dat staat voor biologische teelt van de druiven en productie van unieke biologische Champagne! Ik kwam hier voor het eerst op aanraden van een van mijn beste vrienden en wanneer je op bezoek gaat, neemt Sandrine je altijd mee naar de velden. Ze weet uiteraard dat ik ze al vaak gezien heb, maar haar trots is ongeëvenaard en ze wil altijd tonen hoe het erbij ligt. Haar lach en vrolijke noot zijn naast de champagnes de reden om hier te zijn
CuvĂ©e Louis Desprez – Bouteille – Philippe Legout
De Cuvée Louis Desprez van Philippe Legout is de absolute favoriet van het maison! Deze brut Champagne die langzaam en langer rijpt in de kelders, bied je een strogele kleur die aangenaam is voor het oog en vooral erg gewaardeerd wordt door kenners om zijn finesse en schittering
TERROIR DE CUVĂE DE PHILIPPE LEGOUT
De wijngaarden liggen in het zuiden van de champagnestreek rondom het dorpje Rouvres-les-Vignes, nabij Troyes. Dit deel is “pas” een eeuw onderdeel van het champagne gebied en hier wordt in de regel nog meer geĂ«xperimenteerd. De geologische aard van dit microterroir van de Champagnestreek heeft de wijnbouwers ertoe aangezet de druivenrassen Pinot Noir en Chardonnay te selecteren. Ze gedijen goed doordat ze met hun wortels dit harde gesteente, dat rijk is aan sediment, doorboren en het water opvangen dat nodig is voor de groei van de wijnstok. Het bijzondere van de CĂŽte des Bar is dat zij wordt doorkruist door 5 rivieren, waaronder de Aube en de Seine. Het is dus een heuvellandschap waarvan de zuid/zuidoostelijk gerichte hellingen bij uitstek geschikt zijn voor de aanplant van wijnstokken
VIGNES DE PHILIPPE LEGOUT
CĂŽte des Bar
PRESSOIR DE PHILIPPE LEGOUT
De traditionele houten pers (zie foto) is vervangen door een pneumatische pers die zorgt voor een gelijkmatige extractie van het druivensap
HISTOIRE DE LA MAISON DE PHILIPPE LEGOUT
Het familiebedrijf werd in 1900 gesticht door Charles Piot. Momenteel wordt door de familie jaarlijks 8 hectare grond bewerkt met alle drie de druivensoorten. De familie doet nog alles zelf. De wijngaard is geëvolueerd met een natuurlijke begrazing van de percelen en de terugkeer naar het werk van de bodem. Het gebruik van gecertificeerde bio controle producten stelt hen in staat een gezonde en duurzame wijnbouw te beheersen! Traditioneel worden de cuvées niet geëxporteerd naar het buitenland, maar voor mijnchampagnemoment maakt Régine graag een uitzondering
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.