Beschrijving
GRIFFE de l’OURCE MILLÈSIME 2009 – BLANC-DE-NOIRS – JEAN LAURENT – MAGNUM (1.500L)
De cuvée Griffe de l’Ource millèsime 2009 – Blanc-de-Noirs op magnum van Jean Laurent is uniek in zijn soort. Gemaakt van 100% Pinot Noir en slechts één oogstjaar met een rijping van tien jaar. De kleur is goudkleurig, met een mooie bruis en zeer fijne belletjes. De neus is fijn en complex. Men vindt er tonen van marsepein, kweeperenpasta, acaciahoning en mirabelle pruimenjam. In de mond is er de vinositeit van Pinot Noir. De dosering, pertinent en opzettelijk laag, onthult tonen van verse pruimen, compote en kweeperengelei.
Deze gerijpte Champagne is in 2022 uitgeroepen tot de beste champagne ter wereld! Hij kan worden geserveerd als aperitief, maar ook tijdens een maaltijd. Ben je een echte liefhebber? Kies dan de Griffe de l’Ource Blanc-de-Noirs millèsime 2009 op magnum van Jean Laurent!
TERROIR DE CUVÉE
Het terroir, Kimmeridgische klei-kalksteen, heeft een wijnbouwgeschiedenis van meer dan 2000 jaar. Hierdoor kunnen ze Champagnes produceren die rijk zijn aan rijpheid. Gelegen in de Côte des Bars, in het zuiden van de Champagne, strekt de wijngaard zich uit over 16 hectare met edele Champagne druivenrassen. De aanplant bestaat voor 70% uit Pinot Noir, 20% uit Chardonnay en 10% uit Pinot Blanc.
VIGNES
Jaarlijks wordt 16 hectare bewerkt en produceren ze complexe blends, van vier tot vijf jaar oogst. De millésimes rijpen bijna tien jaar in de kelder – een bijzonder lange periode, die de knowhow verraadt. Door de druivenrassen afzonderlijk te vinifiëren, produceren ze unieke Bruts, Blancs de Blancs en Blancs de Noirs. De ruime keuze aan oude en zeldzame champagnes is wat deze kelder zo bijzonder maakt.
Duurzame ontwikkeling en hernieuwbare energie vormen een integrerend deel van hun werk. Zo wordt bijvoorbeeld regenwater gerecupereerd voor de wijngaardbehandelingen en voor het wassen van de vloeren. Het bedrijf is zelfvoorzienend in energie dankzij zonnepanelen. Ze beoefenen duurzame landbouw en de Champagne is gecertificeerd zonder glyfosaten of pesticiden.
PRESSOIR
Moderne pneumatische pers die 8.000 kilo tegelijk kan persen.
HISTOIRE DE LA MAISON
De geschiedenis van het Maison Laurent is nauw verbonden met Celles-sur-Ource, een traditioneel dorp in de Côte des Bar, in het zuiden van de Champagnestreek. Het was Athanase Laurent die zich er in 1850 vestigde en begon met de productie van deze champagnewijn, die in die tijd aan de handel werd verkocht. In de loop der decennia hebben generaties de traditionele knowhow van de wijnbereiding doorgegeven.
Vandaag bestendigt Jean Laurent de geest en de stijl van het bedrijf, dat werd opgericht door zijn grootvader, Pierre Laurent, die aan de wieg stond van de eerste champagneketens. In 1952 oriënteerde Raymond Laurent, zijn vader, het domein definitief op de productie van assemblagewijnen die rijk zijn aan aroma’s en finesse. Al een halve eeuw bieden zij hun klanten een selectie van vintage Champagnes die bijna tien jaar in de kelders rijpen.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.