Beschrijving
RATAFIA – BOUTEILLE – PHILIPPE LEGOUT
De Ratafia van Philippe Legout is een ode aan de champagnedruif. In de Côte des Bars en zo ook bij Philippe Legout, wordt veel gewerkt met Pinot Noir. Deze vormt dan ook de basis van deze Ratafia en in combinatie met de toegevoegde alcohol, is dit een prachtige drank voor bij de koffie
TERROIR DE CUVÉE
De wijngaarden liggen in het zuiden van de champagnestreek rondom het dorpje Rouvres-les-Vignes, nabij Troyes. Dit deel is “pas” een eeuw onderdeel van het champagne gebied en hier wordt in de regel nog meer geëxperimenteerd. De geologische aard van dit microterroir van de Champagnestreek heeft de wijnbouwers ertoe aangezet de druivenrassen Pinot Noir en Chardonnay te selecteren. Ze gedijen goed doordat ze met hun wortels dit harde gesteente, dat rijk is aan sediment, doorboren en het water opvangen dat nodig is voor de groei van de wijnstok. Het bijzondere van de Côte des Bar is dat zij wordt doorkruist door 5 rivieren, waaronder de Aube en de Seine. Het is dus een heuvellandschap waarvan de zuid/zuidoostelijk gerichte hellingen bij uitstek geschikt zijn voor de aanplant van wijnstokken.
VIGNES
Côtes des Bar
PRESSOIR
De traditionele houten pers (zie foto) is vervangen door een pneumatische pers die zorgt voor een gelijkmatige extractie van het druivensap.
HISTOIRE DE LA MAISON
Het familiebedrijf werd in 1900 gesticht door Charles Piot. Momenteel wordt door de familie jaarlijks 8 hectare grond bewerkt met alle drie de druivensoorten. De familie doet nog alles zelf. De wijngaard is geëvolueerd met een natuurlijke begrazing van de percelen en de terugkeer naar het werk van de bodem. Het gebruik van gecertificeerde bio controle producten stelt hen in staat een gezonde en duurzame wijnbouw te beheersen! Traditioneel worden de cuvées niet geëxporteerd naar het buitenland, maar voor mijnchampagnemoment maakt Régine graag een uitzondering.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.