Beoordeel ons op google
Direct contact +31653936578

Côte Des Blancs

Côte des Blancs

CÔTE DES BLANCS

De Côte des Blancs is een wijngebied in Noord-Frankrijk. Het is geen Appellation d’Origine Contrôlée maar deel van de A.C. Champagne.

De Côte des Blancs is een Noord-Zuid lopende heuvelrug van krijt en kalksteen en steekt ongeveer 250 meter boven het omliggende land uit. De strook is 20 kilometer lang en omvat 3,313 hectare wijnbouw. Daarvan is 90% met chardonnay beplant. De chardonnay geeft de champagnes “elegantie, lichtvoetigheid en verfijning”. De druiven van de Côte des Blancs worden geteeld op de wijngaarden van de champagnehuizen of door contractboeren als fruit verkocht aan diezelfde huizen. Ze brengen veel geld op want ze zijn voor de assemblage van de vintage champagnes en veel van de cuvées de prestige van die huizen onontbeerlijk.

De op het oosten gerichte wijngaarden liggen op de krijtgrond van de “coteaux au Sud d’Épernay”. Op deze kammen wordt vrijwel uitsluitend het druivenras chardonnay, met witte druiven, verbouwd. Het is daarom dat de krijtrug tussen Cramant, Avize, Oger en Le Mesnil-sur-Oger de “Côte des Blancs” wordt genoemd.

De gemeenten op de heuvelrug staat op de lijst van grand cru-gemeenten van de Champagne. Dat betekent dat alle druiven uit de wijngaarden binnen deze gemeenten, ongeacht de bodem en de ligging, een “grand cru” champagne leveren. Het gaat om Avize, Chouilly, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Oger en Oiry.

Ieder van de terroirs rond deze gemeenten draagt volgens het wijnhuis Boizel iets bijzonders bij aan de champagnes; Chouilly (bloemen), Le Mesnil-sur-Oger (mineralen), Cramant (kracht en elegantie) en Vertus (fruit).

De met vooral blauwe, de Fransen zeggen “zwarte”, druiven van de rassen Pinot Noir en in mindere mate Pinot Meunier beplante heuvelrug tussen Ay en Trépail wordt wel de “Côte des Noirs” genoemd.

De krijtgrond heeft bijzondere eigenschappen die de kwaliteit van de druiven begunstigen. De krijtgrond raakt niet snel uitgedroogd en heeft eveneens goede waterafvoerende eigenschappen. De wortels van de druivenstokken moeten ver in de krijt doordringen en dat komt de kwaliteit van de druiven ten goede. Druiven van wijnstokken die het moeilijk hebben zijn van betere kwaliteit dan de druiven van stokken die op plaatsen staan waar de stok niet voor zijn leven moet vechten. De witte bovengrond reflecteert het zonlicht wat in een zo noordelijk gelegen wijnstreek als de Champagne geen overbodige luxe is.

De wijnboeren van de noordelijke en onbeschut liggende Côte des Blancs worden soms met nachtvorst in het voorjaar geconfronteerd. Omdat de chardonnay vroeg uitbot is deze variëteit daarvoor juist kwetsbaar.

Op de krijtgronden komen verschillende beschermde dieren voor, waaronder vleermuizen en bidsprinkhanen.

Toont alle 5 resultaten

Kees KamsteegKees Kamsteeg
15:54 18 Jan 22
Mooie champagnes van verrassende champagnehuizen welke tot dusverre alleen bekend zijn bij "de kenners". En dat tegen prijzen die je doen glimlachen.
Michel WinkelsMichel Winkels
18:23 24 Aug 20
Wat een heerlijke Champagne, de Blanc-de-Blancs van Jorez-Le Brun. Met oud en nieuw dronk ik wel eens Champagne, maar dit was een heel nieuwe ervaring. Dankjewel!Een tip; Wil je meer weten over Champagne? Vraag het dan gewoon! Als de eigenaar (Joshua) begint te vertellen over Champagne dan zie je hem letterlijk opleven.Ik weet al waar ik mijn volgende fles ga halen. Dankjewel Joshua!
Roel CollignonRoel Collignon
20:06 10 Apr 20
Prachtige champagne met een gepassioneerde eigenaar die echt geeft om kwaliteit en beleving. Mijn champagnemoment wat uitzonderlijk goed.
Sander MolenaarSander Molenaar
20:07 06 Mar 20
Laatst een champagne tasting van mijnchampagnemoment.nl mogen beleven @BistroLeGoût. Joshua brengt op een enthousiaste manier zijn passie voor champagne van de ‘kleinere huizen’ over op de deelnemers. Heerlijke onbekende bubbels, leuke feitjes en uitleg over de champagnes en een fijne setting maakten dit een topper van een avond! Zeker voor herhaling vatbaar met een nieuw setje onbekende heerlijkheden!
Gerben van der DoelenGerben van der Doelen
06:23 18 Dec 19
Op de overzichtelijke website een mooie fles champagne besteld als cadeau. De bestelling werd snel geleverd samen met een begeleidend schrijven over het huis en de champagne zelf. Top! Mooi compleet cadeau op deze wijze.
js_loader
Connect
Volgen op LinkedIn
Bedrijfsgegevens
Noord Brabantlaan 303
5657 GB EINDHOVEN
Joshua@mijnchampagnemoment.nl
+31-6-53936578
KVK 6904.5488
BTW NL001.763.272.B.19
DOUANE NL516.493.637.9
BANK NL 33 KNAB 0256 4454 86
preloader

Champagnekist